I dalje nedovoljno učešće žena u sektoru odbrane

Published on: 6/16/2016, 9:34 AM
Broj žena i prilika za njihovo učešće u donošenju odluka u sektoru bezbednosti na zapadnom Balkanu i dalje su ograničeni, zbog čega je došlo vreme za njihovo veće učešće u oružanim snagama tih država, zaključak je Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).
Kako se navodi u saopštenju UNDP-a, po završetku prve faze trogodišnjeg programa obuka o rodnoj ravnopravnosti, žene čine samo šest do devet odsto sastava oružanih snaga u zemljama Zapadnog Balkana, pri čemu je regrutovanje žena počelo tek pre nekoliko godina. Učešće žena je, kako se ističe, posebno ograničeno kada su u pitanju rukovodeće pozicije.

Mnoge žene koje su stupile u vojnu službu bivaju stigmatizovane, a ponekad se suočavaju i sa nasiljem svojih kolega muškog pola.

Povećanje i zadržavanje većeg udela žena u uniformi, kako se dodaje, ne samo da proširuje njihove mogućnosti u karijeri, već i promoviše efikasnije i odgovornije oružane snage.

U isto vreme, time se pruža pomoć vojsci da budu bolje pripremljene za slanje mirovnih misija u druge delove sveta. Učešće žena u mirovnim snagama je doprinelo da mirovni procesi budu delotvorniji širom sveta, navodi se u saopštenju.

Kako je istakla pomoćnica generalnog sekretara UN-a i direktorka regionalnog biroa UNDP-a za Evropu i Zajednicu nezavisnih država Džihan Sultanolu, rodna ravnopravnost u vojsci i u svim javnim institucijama nije samo pitanje ljudskih prava, već je i od suštinske važnosti za odgovorne institucije, što je preduslov za održivi razvoj.

Rodna ravnopravnost u vojsci i u svim javnim institucijama nije samo pitanje ljudskih prava, već je i od suštinske važnosti za odgovorne institucije, što je preduslov za održivi razvoj
Prema rečima ministra odbrane Srbije Zorana Đorđevića, tokom prethodnih godina urađen je veliki posao, poput efikasnijeg sektora bezbednosti na zapadnom Balkanu. "Ovaj projekat je bio jedinstven i veoma uspešan primer regionalne saradnje kroz učešće u zajedničkim aktivnostima i razmeni znanja i iskustva u oblasti jednakosti polova. Imali smo priliku i da razvijamo naše dobrosusedske i prijateljske odnose", rekao je Đorđević.

Kada je reč o Srbiji, Đorđević je istakao da je naša zemlja okončala javnu raspravu u vezi sa novim nacionalnim planom koji bi trebalo da se primeni od 2016. do 2020. "Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije usvojili su koncept jednakosti polova kao jedan od onih kojima smo strateški posvećeni i nastavićemo da povećavamo učešće žena u srpskoj vojsci", rekao je Đorđević.

Program zapošljavanja žena i obuke o rodnoj ravnopravnosti finansiralo je norveško Ministarstvo spoljnih poslova, oružane snage Švedske i UNDP.

Kako se navodi u saopštenju program je pospešio regionalnu saradnju na plan rodne ravnopravnosti u vojsci, fokusirajući se na obezbeđivanje bolje integracije, zadržavanja žena u vojsci i njihovog profesionalnog razvoja.

Postignuto je i veće učešće žena u donošenju odluka, kao i rodno senzitivna promena organizacione kulture ministarstava odbrane.

(tanjug.rs)
Zaštita
Svet osiguranja