Prvi slučaj groznice Zapadnog Nila ove godine u Srbiji

Published on: 8/1/2016, 1:50 PM
Tokom vikenda registrovan je prvi pacijent u Srbiji ove godine koji ima groznicu Zapadnog Nila, a za još dva pacijenta se rade ispitivanja, izjavio je danas direktor Instituta za javno zdravlje Dr Milan Jovanović Batut Dragan Ilić.
Obolela osoba od groznice Zapadnog Nila se, prema njegovim rečima, nalazi na Institutu za infektivne i tropske bolesti. "Imamo i dva slučaja koja se vode kao sumnja na groznicu Zapadnog Nila. Mi ćemo tokom dana definisati da li se radi o dva nova slučaja oboljenja", rekao je Ilić za RTS.

Prvi znaci encefalitisa koji se javljaju kod zareženih su povišena temperatura, slabost mišića i konfuzija
Ovaj virus može da izazove upalu mozga, a moguć je i smrtni ishod. Prvi znaci encefalitisa koji se javljaju kod zareženih su povišena temperatura, slabost mišića i konfuzija. Simptomi ove varijante groznice su i glavobolja, ukočen vrat, dezorijentisanost, koma, slabost mišića i paraliza. Srećom, izuzetno retko – manje od 1 odsto inficiranih (smatra se da je to 1 od 150) ima ovaj najteži oblik oboljenja. Većina (80 odsto) inficiranih ovim virusom neće imati nikakvih tegoba.

On je dodao da postoje podaci da imamo nove lokacije na kojima je identifikovan virus kod komaraca, što govori o prisustvu virusa groznice Zapadnog Nila na široj teritoriji Srbije, te da je neophodno intenzivno tretirati komarce i preduzimati mere da se zaštitimo od uboda komaraca.

Prema njegovim rečima, važna je lična zaštita, odnosno da se u večernjim i ranim jutarnjim satima ne izlazi bez dugih rukava i nogavica i da se postavljaju zaštite na prozorima. Takođe, potrebno je iz dvorišta ukloniti mesta sa stajaćom vodom i izbegavati lokacije pored bara i reka u večernjim satima.

"Lokalne samouprave moraju staviti među svoje prioritete i tretman komaraca. Imamo i podatke da jedan broj lokalnih samouprava još uvek to nije uradio", dodao Ilić.
Zaštita
Svet osiguranja