Kina donirala Vojsci Srbije 24 čamca i 30 GPS uređaja

Datum vesti: 27.7.2016, 14:52
Jedinice Kopnene vojske preuzele su donaciju Kine koja se sastoji od 24 neborbena tipska čamca za prevoženje ugroženih sa poplavljenih područja i 30 GPS uređaja, čija je vrednost oko 650.000 evra, a koja je namenjena Vojsci Srbije u ostvarivanju zadataka koji se odnose na pomoć stanovništvu u slučaju elementarnih nepogoda i drugih akcidentnih situacija.
Deset čamaca iz donacije pripala su Rečnoj flotili, 14 čamaca preuzela je Specijalna brigada, a GPS uređaji biće raspoređeni u jedinice Kopnene vojske.

Ovakav vid podrške dogovoren je nakon što se Kina odazvala na apel Vlade Srbije za humanitarnu pomoć upućen tokom katastrofalnih poplava koje su 2014. godine zadesile Srbiju.

"Ova donacija prijateljske Narodne Republike Kine je od velikog značaja za 93. ronilačku četu čiji su pripadnici do sada često bili angažovani na pružanju pomoći civilnom stanovništvu ugroženom poplavama. Time su nam značajno uvećani kapaciteti i operativne sposobnosti", rekao je kapetan fregate Romeo Grbović, komandant Prvog rečnog odreda.

Čamci su tipa RIB 720, dužine 740, širine 290 i dubine 85 centimetara, opremljeni moćnim Jamahinim vanbrodskim motorom od 150 konjskih snaga. Na vodi razvijaju brzinu od oko 54 kilometara na čas i u mogućnosti su da prime 15 lica ili 3.600 kilograma tereta.

U okviru donacije, kao prateća oprema isporučeni su i prsluci za spasavanje, transportne prikolice, dodatni rezervoari za gorivo kapaciteta 250 litara, pumpe za naduvavanje i izbacivanje vode, vesla, prekrivači i ručni GPS navigatori.
Konferencija Sigurnost gradova
Konferencija Sigurnost gradova
Konferencija Sigurnost gradova
Zaštita
Svet osiguranja