Ministarstvo rada i Save the children potpisali sporazum o zaštiti dece migranata

Datum vesti: 27.7.2016, 14:42
Predstavnici Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i međunarodne nevladine organizacije Save the children potpisali su danas Memorandum o saradnji, i tom prilikom ukazali da je tokom migrantske krize kroz Srbiju prošao veliki broj dece.
Memorandum su potpisali državni sekretar Ministarstva rada Nenad Ivanišević i direktorka organizacije Nevena Milutinović koji su istakli da je sporazum nastavak saradnje na izbegličkoj krizi i rešavanju migrantskih problema.

'Save the children je organizacija koja svojim iskustvom, ali i bazičnim humanitarnim radom može pomoći u situaciji kada smo svedoci da od ukupno 3.000 migranata imamo skoro 30 odsto dece na Horgošu i u prihvatnim centrima', rekao je Ivanišević.

Navodeći da je Save the children organizacija sa kojom ministarstvo već decenijama tradicionalno sarađuje, Ivanišević je istakao da je saradnja sa ljudima koji imaju iskustvo u zaštiti dece dragoceno, te da je organizacija koja se na dobar i kvalitetan način bavi brigom o deci dobrodošao partner ministarstvu.

On je rekao i da je kroz Srbiju tokom migrantske krize prošlo mnogo dece, a da je svaka pomoć sistemu socijalne zaštite koji se na adekvatan način brine dobrodošla, posebno kada se radi o stručnjacima koji imaju višegodišnje iskustva.

Sva deca migranti u Srbiji bila su registrovana i za svako dete bio je određen staralac nadležnog Centra za socijalni rad te se svako dete prati od ulaska u Srbiju do izlaska i dolaska na konačnu destinaciju
'Kada govorimo o migrantima bez pratnje, što je posebna briga našeg ministarstva, govorimo o oko 200 lica i mogu sa zadovoljstvom da kažem da su za razliku od nekih drugih zemalja sva ta deca bila registrovana, da je za svako dete bio određen staralac nadležnog Centra za socijalni rad, kao i da se svako dete prati od ulaska u Srbiju do izlaska i dolaska na konačnu destinaciju', rekao je Ivanišević.

On je podsetio i da ministarstvo u saradnji sa Agencijom UN i vladom Švajcarske proširuje kapacitete za smeštaj migranata maloletnika bez pratnje.

Milutinović je istakla da je potpisivanje memoranduma kruna saradnje koja traje pre krize koja bila fokusirana, pre svega, na decu u pokretu koja su u prisilnoj migraciji. 'Radimo na celoj ruti i jedino u Srbiji Ministarstvo rada ima ulogu kakvu ima', rekla je Milutinović.

Navodeći da se u Srbiji migranti tretiraju kao grupa ljudi koja je u potrebi I da vodeću ulogu u rešavanju krize ima ministarstvo, ona je istakla da u drugim zemljama to uobičajno rade Ministarstva unutrašnjih poslova ili vojska u nekim slučajevima.

'To je potvrada da smo posvećeni i svesni toga da se ova kriza neće završiti kako je najavljivano i da ćemo morati da nastavimo da jačamo kapacitete kako bi pružili što adekvatiju podršku toj populaciji', rekla je Milutinović dodajući da joj je drago što sporazum ima fokus na one koji su najugroženiji - decu bez pratnje.

Ona je ukazala da sporazum ima za cilj jačanje kapaciteta profesionalaca koji rade u institucijama i imaju mandat da podrže tu decu, kao i jačanje različitog formata hraniteljstva za prihvat dece koja su duže na ovoj teritoriji.

(tanjug.rs)

Konferencija Sigurnost gradova
Konferencija Sigurnost gradova
Konferencija Sigurnost gradova
Zaštita
Svet osiguranja