Raste migratorni pritisak na mađarsko-srpsku granicu

Datum vesti: 21.7.2016, 9:02
Migranti koji stižu preko Makedonije i Bugarske sve više povećavaju pritisak na mađarsko-srpsku granicu. Oni su toliko odlučni da stignu do zapadne Evrope da su spremni da pribegnu čak i nasilju, izjavio je danas savetnik mađarskog premijera za bezbednost Đerđ Bakondi.
On je naveo da je u prva tri meseca ove godine 4.500 migranata pokušalo da probije mađarsku granicu, dok je taj broj u drugom tromeseču više nego udvostručen, na 10.500, prenela je mađarska agencija MTI.

Ukoliko se pritisak dodatno poveća, "situacija će se zakomplikovati na Balkanu i u čitavoj Evropskoj uniji", rekao je Bakondi u intervjuu za mađarsku televiziju M1.

Sve više ljudi smatra da Evropa nije sposobna da izađe na kraj sa masovnom migracijom ovog obima i veruju da bi nacionalne vlade i Brisel trebalo da preduzmu odlučne korake da zaštite EU, istakao je Bakondi.

On je takođe izrazio nadu da će 28-člani blok biti sposoban da osmisli bezbednosni sistem koji bi omogućio pravim izbeglicama da dobiju politički azil, dok bi teroristima i ekonomskim migrantima sprečio ulazak.

(tanjug.rs)
Konferencija Sigurnost gradova
Konferencija Sigurnost gradova
Konferencija Sigurnost gradova
Zaštita
Svet osiguranja